Tips & Tricks / Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu automatycznego?

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu automatycznego?

Wybór kawy do ekspresu KRUPS to sprawa nieco bardziej złożona. Należy bowiem zwrócić uwagę na kilka kwestii. Na pewno musi być kawą wysokiej jakości w ziarnach, nie mieloną, gdyż taka nie nadaje się do ekspresu KRUPS. A jak poznać dobrą jakość? Po rodzaju kawy. Tych, jak wiadomo, mamy dwie: Arabica i Robusta. Arabica uważana jest za bardziej szlachetną odmianę ze względu na jej łagodny smak, który posiada słodkie nuty. Robusta z kolei ma większą zawartość kofeiny i wytwarza lepszą cremę. Do ekspresu nadadzą się zarówno dobrze skomponowane mieszanki, jak i dobrej jakości Robusta. Najlepiej przetestować różne kawy, ponieważ Arabica i Robusta mogą mieć warianty smakowe i aromatyczne, a na koniec wybrać tę kawę, która odpowiada Tobie i domownikom. Z pewnością należy unikać kaw smakowych, karmelizowanych czy zielonych oraz czekolady. Do ekspresu nadają się bowiem tylko kawy palone, nie poddawane dalszej obróbce.

Inną sprawą jest kraj, z jakiego pochodzą ziarna. Jeśli wybieracie te z Ameryki Południowej, możecie spodziewać się delikatnego smaku z nutą karmelu i czekolady. Jeśli macie ochotę na aromaty cytrusowo-owocowe, warto wybrać odmiany z Afryki.

Co więcej, należy pamiętać, że wszystkie kawy zaparzane w ekspresie automatycznym powstają na bazie espresso, które powinno być gęste i oleiste z piękną cremą. Dlatego zwracajcie uwagę na mieszanki składające się z kilku gatunków ziaren, gdyż one najlepiej sprawdzają się w automatach.