Tips & Tricks / Jakie mleko spieniać, by uzyskać idealną piankę?

Jakie mleko spieniać, by uzyskać idealną piankę?

Jakie mleko spieniać, by uzyskać idealną piankę?

Prawdziwy kawosz i barista dobrze wiedzą, że mleczna pianka to element, bez którego trudno wyobrazić sobie idealne latte, flat white, cappuccino czy mochę. Ale nie jest to proste zadanie. Na szczęście Twój ekspres wyposażony jest w funkcję automatycznego spieniania mleka, dzięki czemu przygotujesz mleczną kawę jednym przyciskiem. Jednak wybór rodzaju mleka należy do Ciebie. A tu każdy szczegół ma znaczenie – od rodzaju mleka, po procentową zawartość tłuszczu.


Lepsze 3,2 czy 0,5?
Według najnowszych badań optymalna zawartość tłuszczu w mleku przeznaczonym do spieniania w ekspresach wynosi 3‑4%. Mleko o niskiej zawartości tłuszczu niestety nie jest idealnym wyborem, ponieważ pianka szybko opadnie.


UHT czy pasteryzowane?
Do ekspresu nadają się oba rodzaje, więc po prostu wybierz to, które preferujesz.


Prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej?
Zwróć uwagę na temperaturę mleka. To do ekspresu przed spienianiem powinno być schłodzone, „prosto z lodówki”, czyli mieć ok. 4° C.


Krowie czy roślinne?
To prawda, że najczęściej używanym i zarazem najtańszym mlekiem do przygotowania białej kawy jest to krowie. Doskonałą i wcale nie gorszą w smaku alternatywą są napoje roślinne. Pamiętaj tylko, że mogą nadawać one kawie specyficzny posmak. Najbardziej gęstą i najtrwalszą piankę wytworzą mleka sojowe, owsiane i kokosowe. Są one też neutralne w smaku i świetnie nadają się do przygotowania kaw smakowych. Z kolei mleka ryżowe i migdałowe – choć dobre i delikatne w smaku – nie będą się pienić.