Tips & Tricks / Systemy spieniania mleka w ekspresach KRUPS
Idealnie spieniona crema? Poznaj sposoby KRUPS na pełnię mlecznej przyjemności!
Doskonała kawa mleczna to nie tylko świeżo zmielone ziarna i odpowiedni proces parzenia, ale również perfekcyjnie spienione mleko. Dowiedz się czym różnią się systemy spieniania mleka dostępne w ekspresach KRUPS i jak dzięki nim uzyskasz idealną kawę, za każdym razem.
Ekspresy KRUPS oferują 3 systemy spieniania mleka. Poznaj sposób ich działania, wady oraz zalety i przekonaj się, który najlepiej pasuje do Twoich potrzeb!
Manualna dysza parowa
To klasyczny system spotykany w ekspresach takich jak choćby KRUPS Sensation EA910. Działa na zasadzie wypuszczania gorącej pary pod wysokim ciśnieniem, co pozwala na spienianie mleka oraz jego podgrzanie. Główne zalety manualnej dyszy parowej to pełna kontrola nad procesem spieniania i działanie niezależne od ekspresu, co daje możliwość podgrzewania mleka, nawet gdy nie przygotowujemy kawy.
Korzystanie z tego systemu wymaga jednak wprawy i może okazać się zbyt angażujące i czasochłonne dla mniej wprawionych użytkowników. Należy pamiętać, że po każdym użyciu konieczne jest manualne wyczyszczenie dyszy.
Ten system to świetne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie tradycyjne podejście do przygotowywania kawy i chcą rozwijać swoje baristyczne umiejętności.
Automatyczny system z wężykiem na mleko
To nowoczesne rozwiązanie można znaleźć w ekspresach z linii KRUPS Evidence EA89 i KRUPS Intuition EA87. System pobiera samodzielnie odpowiednią ilość mleka za pomocą wężyka, a następnie podgrzewa je i spienia. To pozwala na spienianie mleka bezpośrednio z kartonu, bez konieczności przelewania go do innego pojemnika czy specjalnego naczynia.
Główne zalety tego systemu to jego pełna automatyzacja – aby uzyskać idealnie spienione mleko wystarczy nacisnąć przycisk – oraz łatwe czyszczenie. System ma funkcje automatycznego płukania po przygotowaniu kawy mlecznej, a wężyk należy jedynie opłukać pod bieżącą wodą. Podczas korzystania z sytemu należy pamiętać o konieczności regularnego manualnego czyszczenia elementów wylewki i wymianie wężyka co koło 3 miesiące. Wężyk jest dostępny w sklepie KRUPS. Ze względy na automatyczną pracę systemu nie ma możliwości regulacji objętości spienionego mleka.
Ten system to idealne rozwiązanie dla osób ceniących wygodę, które chcą cieszyć się idealnie spienionym mlekiem za każdym razem bez większego zaangażowania w ten proces.
Automatyczny system ze zintegrowaną karafką
To najnowocześniejsze rozwiązanie zastosowane w ekspresie KRUPS Sensation Milk EA912. Ten system samodzielnie pobiera odpowiednią ilość mleka ze zintegrowanej karafki, a następnie perfekcyjnie je podgrzewa i spienia dzięki technologii Cyclonic Milk. Tylko jeden przycisk dzieli nas od idealnie przygotowanego mleka o doskonałej konsystencji. Dodatkowo system pozwala na regulację objętości spienianego mleka.
Zintegrowana z ekspresem karafka nadaje się do mycia w zmywarce. Ma ergonomiczny kształt, który sprawia, że korzystanie i przechowywanie jej w lodówce jest naprawdę proste. System nie daje jednak możliwości spieniania mleka bezpośrednio z kartonu.
To doskonałe rozwiązanie dla miłośników kaw mlecznych, którzy cenią sobie doskonałe rezultaty za każdym razem i najwyższą jakość przy minimalnym wysiłku.
Wybór odpowiedniego systemu spieniania mleka zależy od indywidualnych preferencji, dostępnej w kuchni przestrzeni oraz czasu, jaki chcesz przeznaczyć na przygotowanie ulubionej kawy. Niezależnie od wybranego rozwiązania, ekspresy KRUPS zagwarantują Ci doskonałą kawę, która umili każdą chwilę.